Sidor

tisdag 29 maj 2012

Info till dig som flyger en liten fallskärm

För er som hoppar små fallskärmar och vill utföra högfartslandingar kommer här lite förändringar till det tempära stopp som gällt sedan i höstast:

Multirotation
Från och med 2012-05-29 är det tillåtet för hoppare med väl etablerade kunskaper i multirotation att fortsätta med tidigare verksamhet. Väl etablerade kunskaper betyder att man har gjort ett antal hundra hopp med multirotation, är konsekvent i sin flygstil och har en attityd som främjar så hög säkerhetsmedvetenhet man kan förvänta sig av en hoppare som utför multirotation. CI bedömning gäller. Anser sig CI sakna förutsättningar att göra bedömningen kan RI kopplas för vidare handläggning.

Krav: Aktuell hoppare skall vara godkänd och skriftligt namngiven av CI till SFF-RI före första multirotationshopp. För att kunna bli godkänd så krävs det att ni meddelar CI ert totala antal multirotationslandningar samt antalet multirotationslandningar de senaste 12 månaderna. Innan ni fått skriftligt ok tillbaka är det ej tillåtet att utföra sådana hopp.

Landning mot Gate
Andemeningen att få hoppa med träning mot gate eller motsvarande är att man skall fått adekvat utbildning av erfaren kalottinstruktör med etablerade kunskaper att landa mot startgate eller motsvarande. Syftet är att man inte på rent eget bevåg utan instruktion genomför hopp som kräver ytterligare kapacitet som fallskärmspilot utan att rätt kunskap finns etablerad. Enklast görs detta genom att ta kontakt med någon i klubben som tävlat/tävlar i Canopy Piloting för en genomgång samt meddela CI när detta är gjort.

Information om vingbelastningskurva
Ytterligare så ser vi över vingbelastningskurvan som idag sträcker sig till 500 hopp. Den kommer sträcka sig minst till 1000 hopp och kommer påverka vingstorlekar som är ner till 100 kvadratfot. I praktiken kan det betyda att hoppare med mindre än 1000 hopp ej får hoppa fallskärmar som är mindre än 100 kvadratfot.
OBS! Detta är dock preliminärt och ren information om vad USK jobbar med i dessa spörsmålet!

Informationen kommer från ett brev skrivet av RI till samtliga CI:ar i Sverige.


Blå himmel!
Stefan, CI - Stockholms Fallskärmsklubb


************
Två tips från Fredrik Wesslén, CI i AROS. 
1. Har du mindre än 1000 LOGGADE hopp idag och precis beställt en Cross 99 eller motsvarande. Sälj inte din gamla skärm direkt.

2. Börja logga hopp! Minst intill 1000 hopp. Kanske även läge att börja logga era 180/270/630 hookar med!!! Vem vet ?

1 kommentar:

Anonym sa...

VA faaannnn...köpte precis en 99:a!!!

Skicka en kommentar