Sidor

måndag 2 maj 2011

Info om den nya möjlighete​n att klimatkomp​ensera via SFF

Hej!
Ni som var hoppade i helgen fick frågan om ni ville klimatkompensera för era hopp, jag tänkte att de var på plats att informera lite om denna nya möjlighet. Detta är en ny tjänst som SFF har tagit fram i samarbete med Jesper Löfberg, grundaren till Skywin. Alla fallskärmsklubbar i Sverige som använder Skywin har blivit erbjudna detta tillägg som Jesper har tagit fram gratis. Info om detta har gått ut till alla fallskärmsklubbars styrelser. Det kommer även en artikel i nästa SFS om detta och det finns info på SFFs hemsida om detta. Men som sagt, även nedan kommer lite info.

Varför klimatkompensera?
Att hoppa fallskärm är bland det absolut roligaste som finns och de flesta av oss vill hoppa så mycket det bara går! Men vår sport har en baksida, den är inte särskilt klimatsmart. Vi är många som vill bidra till ett hållbart samhälle och göra det vi kan för att det ska bli verklighet - att klimatkompensera är ett sätt att göra detta på! SFF har valt att klimatkompensera hos företaget Tricorona.

Tricorona
Tricorona är ett företag som bedriver handel med projektrelaterade utsläppsreduktioner (CER), inom ramen för Kyotoavtalet. Tricorona är en världsledande aktör inom frivillig klimatkompensation och därför har SFF valt att klimatkompensera genom dem.

Tricorona arbetar inom Kyotoavtalets system för klimatkompensation Clean Development Mechanism (CDM). Systemet innebär att man möjliggör projekt inom förnybar energi eller energieffektiviseringar i utvecklingsländer och förhindrar på så sätt att exempelvis kolkraftverk byggs, vilket överlag är den vanligaste energikällan i dessa länder. Dessa projekt genererar FN-certifierade utsläppsreduktioner eller så kallad projektbaserad klimatkompensation.

När man klimatkompenserar genom ett CDM-projekt så innebär det att man möjliggjort ett förnybart projekt som annars inte hade ägt rum. Den mängd klimatkompensation man köper ska vara samma mängd som de utsläpp man själv har genererat. FN-certifierad klimatkompensation förhindrar inte bara utsläpp av växthusgaser utan ger bevisad klimatnytta, bidrar till tekniköverföring, infrastrukturförbättringar och hållbar utveckling i U-länder.
Läs mer om Tricorona på www.tricorona.se

Hur gör jag?
Hoppare bestämmer och betalar
Beslutet att betala för klimatkompensation är frivilligt för varje hoppare. Klimatkompensation kan ske för alltifrån enstaka hopp till alla hopp. Förbundet rekommenderar att klimatkompensation sker för så många hopp som är möjligt för den enskilde individen.

Klubbens ansvar
Under hoppning kan klubbarna erbjuda varje hoppare att betala för att klimatkompensera sina hopp. Klubben tar betalt och håller statistik över hur mycket som har betalats för klimatkompensation.

För de klubbar som använder SkyWin finns version 9.1 som har stöd både för att ta betalt av hoppare samt att sammanställa beloppen för vald period.
· Priset för klimatkompensation är satt till 4 kr för hopp från 1 500 m eller högre, och till 2 kr under denna höjd. Administratör kan ändra priserna.
· Varje hoppare måste göra ett initialt val om hopp ska klimatkompenseras eller inte. Det finns också ett val att ta beslut inför varje hopp.
· Belopp för klimatkompensation dras från hoppkonto.
· Sammanställning över debiterad klimatkompensation kan fås via utskrift av hoppstatistik.

Rapportering till SFF
En rapportering av totalt inbetalt belopp för klimatkompensation, samt totalt antal klimatkompenserade hopp, ska ske senast tillsammans med kvartal 4(Q4) rapporteringen. SFF kommer därefter att fakturera respektive klubb för att sedan inhandla motsvarande klimatkompensation via Tricorona.

Underlag till 2011 års klimatkompensationsuträkning
Schablonpriset för ett fallskärmshopp från fullhöjd (1500-4000 meter) och låghöjd (1000-1500 meter) har räknats ut med hjälp av flygstatistisk från 9 av Sveriges fallskärmsklubbar, dessa klubbar är de som svarade på en allmän förfrågan som gick ut till alla klubbar. Ett snittutsläpp av koldioxid per hopp togs fram genom att beräkna det totala utsläppet från en full lift (illastning, taxning, flygtid upp och ner igen samt landning)m, detta delades sedan med det antal hoppare som en full lift tar. En liter Jet A1 generera enligt NTM (Nätverket för Transporter och Miljön) 2,6 kilo Co2. Kolvmotorbränsle genererar ca 2,37 kg CO2. Dessa siffror ligger till grund för att vi likställde 100LL med Jet A1 vad gäller Co2 utsläpp, vilket även förenklar för beräkningen. Vartefter andra bränslen tillkommer i verksamheten kommer data för dessa bränslen att inkorporeras i modellen.

Ett fallskärmshopp i Sverige släpper ut olika mycket koldioxid beroende av i vilken klubb hoppet utförs. Detta beror på klubbarna olika förutsättningar; flygplanstyp, flygeffektivitet osv. För att få ett snittutsläpp som speglar verkligheten viktades klubbarnas totala antal hopp per år in i beräkningen. Mindre klubbar tenderar att ha högre koldioxidutsläpp per hopp men genomför mindre totalt antal hopp per år och därmed kan inte dessa utsläppssiffror likställas med utsläppssiffror från större klubbar (som tenderar att kunna hålla nere utsläppen mer pga. av bättre förutsättningar och även gör fler hopp per år).

Två olika klimatkompenseringar kan göras: för fullhöjdshopp (1500-4000 meter) eller för låghöjdshopp (1000-1500 meter). Vad gäller låghöjdshopp har uträkningen baserats på de flygtider som rapporterats för rena låglifter. För de klubbar som inte rapporterat några flygtider för rena låghopp har en schablon på halva åtgången för ett höghopp använts.

Ett genomsnittsfullhöjdshopp genererar ca 14,7 kilogram Co2 och ett genomsnittslåghöjdshopp genererar ca 7,5 kilogram Co2.

Fallskärmslubbarna kan välja att själva räkna ut vilka utsläpp som deras flygplan genererar per hopp och sedan, via sin Skywin administrator, lägga in detta pris för klimatkompensering istället för schablonspriset.

Klimatkompenseringen görs hos Tricorona via förbundet. Att kompensera för ett ton Co2 kostar hos Tricorona 215 kr exklusive moms vilket blir 268,75 kr. Det innebär att det kostar 0,27 kr per kilo Co2. Priset för ett fullhöjdshopp blir således 3,97 kr och för ett låghöjdshopp 2 kr.

Om du har frågor, funderingar förslag etc. mejla mig!

MVH
Annika Burström, ledamot i SFF med ansvar för miljöfrågor

1 kommentar:

Skicka en kommentar